Bulut Bilişim Hizmetleri

You are here:

Bulut Bilişim Hizmetleri Nedir?

Bulut bilişim işletmelerin dijital dönüşümünde ihtiyaç duyulan işlemci, ram, disk kapasitesi, bant genişliği gibi kaynakların işletmelerin yerel imkânları ile değil de internet üzerinden bulut temelli hizmet sağlayıcılarından tedarik etmesini anlatan bir kavramdır. Bulut bilişim denilince genellikle internet üzerinden bahsedilen kaynakların farklı işletmeler ile bir bulut bilişim servis sağlayıcısı tarafından paylaşılması anlaşılmaktadır. Meşhur olan bulut bilişim servis sağlayıcılar Amazon AWS, Google Cloud, Microsoft Azure, Linode vb.’dir.

 

Bulut Bilişim Kavramları

Bulut bilişim hizmet türleri ile ilgili üç ana kavram vardır. Bunlar;

  1. SaaS: Saas kavramı ingilizce açılımı ile “Service as a Software” manasındadır. Yani ihtiyaç duyulan bir hizmetin bulut bilişim servis sağlayıcıları tarafından sunulmasıdır. Google Drive, Gmail, G Suite, CRM yazılımları gibi uygulamalar bu kapsamda değerlendirilebilir. Genellikle son kullanıcılar için tasarlanmıştır [21], [22].
  2. PaaS: Paas kavramı ingilizce açılımı ile “Platform as a Service” manasındadır. İhtiyaç duyulan bir hizmetin bulut bilişim servis sağlayıcılarının sunduğu platform ile geliştirilmesine imkân tanır. Genellikle kurumsal kullanıcılar için tasarlanmıştır. Bu hizmet ile işletmenin ihtiyaçlarına yönelik uygulamalar geliştirilebilir. IBM Cloud, Google App Engine, Salesforce gibi ortamlar PaaS’a örnek olarak verilebilir [21], [23].
  3. IaaS: IaaS kavramı ingilizce açılımı ile “Infrastructure as a Service” manasındadır. Bir nevi sanallaştırma sisteminin bulut üzerinde yapılandırılmış halidir. Bu hizmette sizin adınıza bulut bilişim servis sağlayıcısı üzerinde bir işletim sistemi yapılandırılır. Bu işletim sistemi üzerinde istenilen uygulamalar geliştirilebilir ve istenilen hizmetler verilebilir. Amazon EC2 altyapısı IaaS’a örnek olarak verilebilir [24].

Bu üç kavram aslında bulut bilişim temelini oluşturmaktadır. Dijital dönüşüm kapsamında ihtiyacınız olan E-posta, doküman yönetimi gibi hizmetleri işletmeler yerel kaynakları ile oluşturabilecekleri gibi SaaS temelli bir bulut hizmeti sayesinde zahmetsizce yapılandırabilir. Eğer e-posta hizmeti yine bulut temelli bir servis sağlayıcısı üzerinde işletmeye özel bir çözüm olarak yapılandırılacaksa bu durumda IaaS temelli bir hizmet olan Amazon AWS EC2 hizmeti ile bulut üzerinde Linux bir işletim sistemi kurulur ve sonrasında bu işletim sistemi üzerinde Postfix e-posta sunucu uygulaması kurularak işletmeye özel e-posta altyapısı kurulabilir.

Bulut Bilişim Faydaları

Ölçeklenebilirlik
Bulut bilişimde ihtiyacınız olan kaynağı arttırmak klasik sistemlere göre çok kolaydır. Maliyetine katlandıktan sonra sadece web arayüzünden yapılacak gerekli ayarlamalarla kaynak ihtiyacı giderilebilir.
Esneklik
Klasik mimari de özellikle donanımsal operasyonları yapmak zordur. Bulut bilişim sistemlerinde bu operasyonlar web üzerinden yapılacak ayarlamalarla çok rahat yapılabilir.
Düşük Bakım İhtiyacı
Klasik mimariye göre bulut bilişim sistemleri için işletmeler daha az bakım işleri ile uğraşırlar. Örneğin Gmail altyapısı ile açılacak olan bir mail altyapısının bakım ihtiyacı kendi yerel sunucunuzda Postfix altyapısı ile oluşturacağınız mail altyapısına kıyasla daha az bakım gerektirir. (Daha az bakımı daha az maliyetle karıştırmamak gerekir)
Etkin Maliyet Yönetimi*
Bulut bilişim faydaları arasında gösterilen etkin maliyet yönetimi konusu göreceli bir konudur. Bu konudaki blog yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.
Heryerden Rahat Erişim
Bulut bilişim kaynaklarına coğrafi olarak bağımsız bir şekilde bilgisayar, mobil telefon gibi donanımlar rahatça erişilebilir.

Bulut Bilişim Çözümleri

Kurumunuza uygun çözüm danışmanlığı almak için