Bulut Bilişim Hizmetleri Nedir?
Bulut bilişim işletmelerin dijital dönüşümünde ihtiyaç duyulan işlemci, ram, disk kapasitesi, bant genişliği gibi kaynakların işletmelerin yerel imkânları ile değil de internet üzerinden bulut temelli hizmet sağlayıcılarından tedarik etmesini anlatan bir kavramdır. Bulut bilişim denilince genellikle internet üzerinden bahsedilen kaynakların farklı işletmeler ile bir bulut bilişim servis sağlayıcısı tarafından paylaşılması anlaşılmaktadır. Meşhur olan bulut bilişim servis sağlayıcılar Amazon AWS, Google Cloud, Microsoft Azure, Linode vb.’dir.
Bulut Bilişim Kavramları
Bulut bilişim hizmet türleri ile ilgili üç ana kavram vardır. Bunlar;
- SaaS: Saas kavramı ingilizce açılımı ile “Service as a Software” manasındadır. Yani ihtiyaç duyulan bir hizmetin bulut bilişim servis sağlayıcıları tarafından sunulmasıdır. Google Drive, Gmail, G Suite, CRM yazılımları gibi uygulamalar bu kapsamda değerlendirilebilir. Genellikle son kullanıcılar için tasarlanmıştır [21], [22].
- PaaS: Paas kavramı ingilizce açılımı ile “Platform as a Service” manasındadır. İhtiyaç duyulan bir hizmetin bulut bilişim servis sağlayıcılarının sunduğu platform ile geliştirilmesine imkân tanır. Genellikle kurumsal kullanıcılar için tasarlanmıştır. Bu hizmet ile işletmenin ihtiyaçlarına yönelik uygulamalar geliştirilebilir. IBM Cloud, Google App Engine, Salesforce gibi ortamlar PaaS’a örnek olarak verilebilir [21], [23].
- IaaS: IaaS kavramı ingilizce açılımı ile “Infrastructure as a Service” manasındadır. Bir nevi sanallaştırma sisteminin bulut üzerinde yapılandırılmış halidir. Bu hizmette sizin adınıza bulut bilişim servis sağlayıcısı üzerinde bir işletim sistemi yapılandırılır. Bu işletim sistemi üzerinde istenilen uygulamalar geliştirilebilir ve istenilen hizmetler verilebilir. Amazon EC2 altyapısı IaaS’a örnek olarak verilebilir [24].
Bu üç kavram aslında bulut bilişim temelini oluşturmaktadır. Dijital dönüşüm kapsamında ihtiyacınız olan E-posta, doküman yönetimi gibi hizmetleri işletmeler yerel kaynakları ile oluşturabilecekleri gibi SaaS temelli bir bulut hizmeti sayesinde zahmetsizce yapılandırabilir. Eğer e-posta hizmeti yine bulut temelli bir servis sağlayıcısı üzerinde işletmeye özel bir çözüm olarak yapılandırılacaksa bu durumda IaaS temelli bir hizmet olan Amazon AWS EC2 hizmeti ile bulut üzerinde Linux bir işletim sistemi kurulur ve sonrasında bu işletim sistemi üzerinde Postfix e-posta sunucu uygulaması kurularak işletmeye özel e-posta altyapısı kurulabilir.